Miran Zore   5. september 2017
Zaznamki po zadnji reprezentančni akciji

Selektor zasenčil zmago in reprezentanco

Srečko Katanec je prečkal mejo dobrega okusa, ko si je vzel pravico in navijače reprezentance delil na negativne in pozitivne. Podpora reprezentanci je najnižja v petih letih, Slovenija je v igri le, če ji to dovoli Slovaška.
SORODNE NOVICE
Če ne bo Kavčič, bo presenečen...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Video: Trifković s prostega st...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Rudar se vrača na tretje mesto
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Danes na sporedu meglena tekma
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Mura zavezala kravato Fužinarj...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Bazen je (morda) širši kot se zdi
Malo je selektorjev v Evropi, ki bi tako pogosto in intenzivno tarnali nad pomanjkanjem časa za treninge in naborom igralcev, ki v večini primerov, tako Katanec, fizično niso dovolj dobro pripravljeni. Včerajšnja tekma je selektorju in javnosti v tem pogledu ponudila zanimiv odgovor, saj je Katanec na klop posedel igralca (Krhin), ki v svojih klubih praktično ne igra. Ekipi je nato dodal igralca, debitanta, ki s hitrimi prenosi žoge in prodornostjo daje novo dimenzijo (Repas), v napad pa postavil gibljivega igralca, ki je vsaj v tehničnem smislu verjetno najbolj dovršen slovenski napadalec ta hip (Šporar). Tudi na levem boku se zdi trenutna rešitev (Viler) solidna. Selektor sicer ima na voljo omejen bazen igralcev, ki pa morda v resnici ni tako majhen kot se (mu) zdi. Vsaj nekaj je namreč igralcev, ki bi v pravem trenutku, podobno kot Repas in Šporar, lahko zaostrili konkurenco v reprezentanci (Stojanović, Balkovec, Kapun, Filipović, Zajc...). 

Gledalcev le še za dobro tretjino stadiona
Čeprav selektor Srečko Katanec krivdo za to vali na druge, v tem primeru medije (ustvarjali naj bi "takšen štimung"), je zadnja tekma proti Litvi dokaz, da podpora selektorju oziroma reprezentanci v tej zasedbi pada in je na najnižji točki v teh kvalifikacijah. Na doslej štirih odigranih domačih tekmah v teh kvalifikacijah je včerajšnjih 6.230 gledalcev (podatke obiska uradno verificira NZS) najslabši obisk. Proti najmanj atraktivni reprezentanci skupine Malti je bilo na tribunah Stožic 7.839 gledalcev, proti Slovaški lansko leto 10.492, stadiona pa ni uspela razprodati niti Anglija, tisto tekmo si je namreč ogledalo 13.274 gledalcev. Ko je Katanec marca 2013 igral prvo kvalifikacijsko tekmo za SP 2014, je svojo zgodbo začel s 5.803 gledalci proti Islandiji, kar ostaja Katančev najnižji obisk na uradnih tekmah v Stožicah. Številka je nato rasla, a začela znova padati in v tem trenutku se zdi, da Katanec svojo reprezentanco v smislu javne podpore vrača tja, kjer je leta 2012 in nato 2013 že bila in jo tako približuje "Stojanovićevi". 

Selektorjev odnos do javnosti zrel za sankcije
Praktično vse od začetka, z izjemo predstavitvene tiskovne konference, Srečko Katanec bije nesmiselne bitke z javnostjo in mediji. V petih letih se jih je nabralo precej, sklical je celo posebno tiskovno konferenco na to temo, vseskozi pa zaostroval odnose, ki so skorajda dosegli točko brezbrižnosti. Vsebinskih vprašanj na tiskovnih konferencah je vse manj, "dvoboji" s poročevalci nacionalne TV (zakupnika TV pravic) pa po zaslugi selektorja vse bolj konfliktni. Ko gre za javnost oziroma navijače, Katanec prav tako ne pozna več meja. Po koncu včerajšnje tekme je tistim, ki so dvomili oziroma zaradi takšnih ali drugačnih razlogov niso prišli na tekmo z Litvo, sporočil, da naj doma ostanejo tudi za tekmo s Škotsko. Če bi ob poplavi Katančevih komunikacijskih ekscesov iskali t.i. kapljo čez rob, je to zagotovo bila včerajšnja izjava. Vse skupaj namreč ni več burleskno, temveč skrajno nedopustno. Nogomet tudi reprezentanca igra za in zaradi ljudi (vstopnice in TV pravice so vir financiranja zveze), njen selektor pa zagotovo ni in ne more biti tisti, ki bo dvomilijonskemu avditoriju odmerjal pozitivno ali negativno energijo ter še manj odpiral ali zapiral vrata stadiona na javni prireditvi, na javnem prostoru.

Kdo bo pojasnil dogajanje s Kevinom Kamplom?
Kevina Kampla znova ni bilo na zbor. Tokrat z obrazložitvijo zveze, da ureja prestop in bo pomembni tekmi izpustil. Verjeti zgolj enostranski obrazložtvi, sploh po lanskem odmevnem sporu med Kamplom in Katancem, bi bilo preveč lahkomiselno, sploh, ker je znano, da se odnos med Katancem in Kamplom ni kaj prida izboljšal. Dejstvo je, da je eden najboljših slovenskih nogometašev znova pustil na cedilu reprezentanco in svoje soigralce, selektor pa njegovega izostanka, s čimer je prelomil obljubo, da bo o tem govoril po Litvi, ni želel dodatno pojasniti. NZS je tako pred zadnjima in ključnima tekmama kvalifikacij, ko bi seveda potrebovala vse najboljše igralce, v zares nenavadni situaciji, saj javnost še vedno ne ve, kakšen je zdaj status Kevina Kampla in ali ga lahko sploh še pričakuje v reprezentančnem dresu. Če primera Kampl, ki je s prestopom postal tudi tudi najdražji slovenski igralec, že noče razjasniti selektor, bi to vsekakor morala storiti nogometna zveza. 

"Še vedno smo v igri", toda v resnici odloča Slovaška

Katančevo reprezentanco spremljamo že pet let in v vseh teh letih selektor ponavlja svoj vzorec obnašanja. Delati želi povsem brez pritiska rezultata, brez neprijetnih vprašanj javnosti in s polno podporo Nogometne zveze Slovenije (NZS). V materialnem smislu je zveza Katančeve mandate maksimalno podprla (najvišja plača selektorja, ki ni posledica premij za uvrstitev na veliko tekmovanje, v zgodovini), mu ustvarila varno okolje (ni recimo strokovnega sveta, ki bi sproti tehtal uspešnost "projekta"), v zameno pa dobila bore malo. Vrhunec so bile dodatne kvalfikacije za izdatno razširjeni Euro 2016, sicer pa le ponavljajočo mantro selektorja, da je pomembno le, da je Slovenija pred ciljno črto "še vedno v igri". Fraza biti v igri do konca pa, kot nas uči zadnja "petletka", pušča ogromno manevrskega prostora za interpretacijo in v konkretnem primeru Slovenijo s točkovnim zaostankom recimo sooča z najtežjim gostovanjem in nato še z neposrednim tekmecem za drugo mesto v Stožicah. Ob tem je seveda treba vedeti, da Slovaška igra s Škotsko in Malto, tako da Slovenija o sebi v resnici sploh ne odloča več v celoti, precej bolj o njeni usodi odloča Slovaška.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 82
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... > >> Starejši naprej | Novejši naprej
pejo2310 6.9.2017, 20:02 Prijavi komentar
lol
jankoslav 6.9.2017, 19:07 Prijavi komentar
AmaterCE že štajerci ga zabijajo ampak troll se ne da on vse vidi in vse ve
jankoslav 6.9.2017, 19:07 Prijavi komentar
Ekipa pod člankom #KATANECOUT in tud nogomanija ...MIsmo tisti ki smo za Srečka ozi za Slovenijo pejo čakam da mi nalepiš kje nogomania uprizarja linč kakršnega ekipa, še zdaj nisi nalepil ti lahko vrnem ta tvoj lol
samo z glavico naprej! 6.9.2017, 19:02 Prijavi komentar
who? what? who? končno si skužo, žuti.
AmaterCE 6.9.2017, 18:28 Prijavi komentar
Pejo je majster v fuzbalu. Sej ni važno, če ne zna brati. :)
pejo2310 6.9.2017, 18:25 Prijavi komentar
naslovnica ki piše katanecout zadovoljen?! lol
pejo2310 6.9.2017, 18:24 Prijavi komentar
https://trafika24.si/revija/ekipasn/4660
jankoslav 6.9.2017, 18:22 Prijavi komentar
pa tudi če je ekipa imela katanecout se strinjam, skrajni čas je za to potezo
jankoslav 6.9.2017, 18:21 Prijavi komentar
pejo kje piše katanecout, kokr berem tole vidim da pozivajo naj nzs nekaj stori, naj argumentira al neki tazga, kje ti vidiš linč v slogu ekipe? daj zlaži se še enkrat da te vidim
pejo2310 6.9.2017, 18:16 Prijavi komentar
http://www.nogomania.com/Slovenski-Nogomet/Slovenska-Reprezentanca/Kolumna/NZS-naj-stopi-iz-sence.aspx
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE